Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bice Bócák a Szelidi-tónál

2012.07.29

Az elmúlt hétvégén a Bice-Bócák négy napot töltöttek a Szelidi-tónál és környékén. A tó a Duna-völgy alföldi szakaszán a Kalocsai síkságon helyezkedik el. Szelid neve a közeli Várdomb erődítményével és a török idők harcaival függhet össze, ugyanis a török csapatok a magyar túlerőt látva, megállásra és kompromisszumokra kényszerültek, "megszelídültek" ezen a területen. Nagyon színes programban volt részük a Bócáknak.

Leopold atya áldásával indultunk el. Útközben megnéztük Kecelen a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeumát. Egy félnapos erdei vonatozással a Gemenci erdőt, a Duna árterét, majd Kalocsa belvárosát, a Paprika múzeumot és házat és egy Kalocsa közeli Duna kikötőt. Dunapatajon szombat este a Nagyboldogasszony templomban szentmisén vettünk részt. Egy kalocsai kézműves segítségével mindenki festhetett egy agyag vázát vagy tányért, fantasztikus élmény volt mindenkinek. Volt sok játék, kacaj, vidámság. Az időjárás is kegyeibe fogadta a kis csapatot, mert minden nap lehetett fürödni a tóban és hazafele a Kiskőrösi Termálfürdőben.

A rengeteg élmény mellett most sem maradtak el a közös éneklések és a lelki ráhangolódás. Az egyesület nyaralásainál hagyomány, hogy mindig az adott hellyel kapcsolatba hozható elmélkedés is zajlik, reggelente a nap kezdése és este a nap zárása kapcsán. Ezt az együtt gondolkodást színesítették azok a dalok, melyeket Tényi Helga gyűjtött össze az énekes füzetbe. Mivel a Szelidi-tónál nyaraltunk, így az idén a szelídség bibliai, köznyelvi, irodalmi értelmezésével foglalkoztunk.

Szelíd lehet egy emberi tulajdonság, szelíd lehet egy állat, meg lehet szelídíteni a vadállatokat, ismerünk szelíd növényeket, pl.: szelíd gesztenye, szelíd sisakvirág, vannak ú.n. szelíd gyógymódok.

A költők sora használja a szelíd szót verseiben:

József Attila: Reménytelenül c. versében

A semmi ágán ül szívem,
Kis teste hangtalan vacog,
Köréje gyűlnek szelíden
S nézik, nézik a csillagok.
Kosztolányi Dezső: A doktor bácsi

Az ő kezéből hull a paplanomra
Nagynéha egy halvány, szelíd virág
Kányádi Sándor: Májusi mondóka

Dombról dombra száll a szellő
szaporán. Nyáj kolompol a szelíd domb
oldalán.

József Attila: Flóra

De világuktól délre költözik
A szép jóság s a szelíd érzelem

Juhász Gyula: Májusi áhitat

Bizony ma újra szép a nagy mennyország,
Az aranyfüstös, áldott és szelíd.

Láthatjuk, hogy a szelíd szó mennyi értelmezést kaphat, de mi elsősorban mint emberi tulajdonságot elemeztük. Arisztotelész azt mondja: A szelíd szó olyan embert jelöl, akit nem nyugtalanít indulat és akit nem szenvedély vezet és csak addig tart haragot, amíg ezt a szabály kívánja. Általában a szelíd ember a vad és dühös ellentéte. Az énekes füzetünk mottója a bibliai idézet volt: " …. szelíd vagyok és alázatos szívű…." Máté evangéliumában Jézus a következő tanítást adta: " Jöjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek fel magatokra az én igámat és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű."

A segítők e Jézusi tanítás kapcsán elemezték példamesék segítségével, hogy hogyan lehetünk szelídek és alázatosak anélkül, hogy ne legyünk gyávák és meghunyászkodók.

Lehet-e tanulni a szelídséget és alázatot?

Szelídség és alázat - ma nem népszerű tulajdonságok, jobban érvényesülnek azok az emberek, akik törtetők, kíméletlenek, de Jézus értékrendjében ezek a legfontosabb tulajdonságok, ezért kell ezeket megtanulnunk. E tanulási folyamatban segít Exupéry világhírű regénye is "A kis herceg".

A kis herceg földi életének talán legfontosabb időszaka a rókával töltött idő. A róka megérteti vele, hogy mi a barátság. Például, hogy lehet ezer meg ezer ugyanolyan rózsa, mint az övé, mégsem hasonlíthatnak a sajátjára, mert nem fontosak a számára. A saját rózsájával egy láthatatlan kötelék köti össze őket, ez az, ami miatt a több ezer másik rózsa nem hasonlít az övéhez. S amikor a kis herceg újra elmegy a rózsakerthez, rájön, hogy valóban, egyik rózsa sem olyan, mint az ő rózsája. Szépek, de üresek. Valaki azért lesz fontos a számunkra, mert időt vesztegetünk rá. Amíg nem ismersz meg és nem szelídítesz meg valakit, addig éppen olyan, mint a többi száz meg száz másik társa. De ha a barátoddá teszed, akkor már ő lesz az egyetlen. Most már a róka is a kis herceg barátja, mert megszelídítette. S megtanította a legfontosabb dologra: "jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

A Bócák nagyon sokat tesznek azért, hogy szelídek és alázatosak legyenek, mindenkit barátjukká fogadnak, láthatatlan kötelék köti őket össze egymással, hálásak segítőiknek, boldogok, hogy van egy közösség, ahova tartoznak és ők valóban a szívükkel látnak.